niedziela, 14 kwietnia 2019

Tortille z tahini i awokado

Nie miałam pojęcia że to wyjdzie takie pyszne.
Ot tak połączyłam placki pełnoziarniste z sosem sezamowym i awokado a efekt zachwycający.
Polecam "Śniadanie Mistrzów", będziecie zachwyceni.
Placki pełnoziarniste z awokado i sosem sezamowym.


Składniki:

  • 4 placki tortilli pełnoziarniste
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 - 3 łyżki cebulki marynowanej złotej
  • nieduża laska cienkiej kiełbasy 
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego
  • 4 - 5 ogórków konserwowych
  • Sos z tahini:
  • 3 i 1/2 łyżki jasnej pasty tahini
  • 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól do smaku

Przygotowanie sosu:

  • Do miseczki włożyłam tahini, wlałam sok z cytryny, dolałam trochę wody i mieszałam aż sos osiągnął konsystencję miodu.
  • Zawsze można dolać więcej wody jeśli jest za gęsty.
  • Wcisnęłam do sosu czosnek i doprawiłam do smaku solą, wymieszałam.

Przygotowanie placków:

  • Kiełbasę pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na suchej patelni.
  • Ogórki pokroiłam w skośne plastry.
  • Awokado przekroiłam wzdłuż, wyjęłam pestkę, obrałam ze skóry i pokroiłam w plastry.
  • Każdy placek podgrzałam na suchej patelni, posmarowałam sosem, ułożyłam na nim plastry awokado, cebulki marynowane, plastry kiełbasy, plastry ogórka i posypałam startym serem.
  • Zwinęłam w rulon i zaraz podałam.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Kaplica św. Anny w Pińczowie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger