środa, 27 marca 2019

Tort Red Velvet na jogurcie z kremem

To był dobry pomysł kiedy Przemek zażyczył sobie taki tort.
Łatwy w wykonaniu, szybki w robocie, jedyne co trzeba zrobić wcześniej, najlepiej dzień - to upiec biszkopt.
Biszkopt wtedy ładnie wystygnie i ładnie przekroi się na blaty.
Ja użyłam tutaj barwnika spożywczego w proszku - użyjcie jaki macie i jadacie, jeśli nie jadacie sztucznych barwników dodajcie soku z buraków ale kolor będzie trochę inny.
Tort jest idealny na wszelakie uroczystości albo na komunie, chrzciny czy święta.
Krem jest na bazie serka śmietankowego o twardej konsystencji lub można dodać mascarpone.
Zachęcam do spróbowania.
Red Velvet z kremem i marakują.




Składniki: tortownica 22 cm
Ciasto:
  • 125 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub innego słodzika
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1/2 łyżeczki barwnika spożywczego czerwonego
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego + 1 łyżeczka sody
Krem:
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 500 g serka śmietankowego twardego lub mascarpone
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 marakuja


Przygotowanie ciasta:
  • Miękkie masło utarłam z ksylitolem na białą, puszystą masę.
  • Jeśli używacie cukru to wsypcie go zamiast ksylitolu.
  • Dodałam wanilię, wymieszałam.
  • Teraz dodawałam po 1 jajku i miksowałam.
  • Mąkę połączyłam z proszkiem do pieczenia.
  • Do masy maślanej dodałam 1/3 porcji mąki i 1/2 jogurtu, wymieszałam mikserem.
  • Dodałam 1/3 mąki, resztę jogurtu i na koniec resztę mąki, za każdym razem mieszałam mikserem.
  • Teraz dodałam barwnik, wymieszałam.
  • Ocet wymieszałam w małej miseczce z sodą i jak zaczęła się pienić, wlałam do ciasta, wymieszałam.
  • Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam do niej ciasto, wyrównałam wierzch.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut lub do suchego patyczka.
  • Wyjęłam ciasto na blat, odpięłam obręcz a ciasto studziłam góra do dołu na deseczce.
  • Gdy biszkopt wystygł przecięłam go na dwa blaty, wierzch ciasta lekko ścięłam abym miała na okruszki na wierzch tortu.
Przygotowanie kremu:

  • Śmietanę ubiłam z ksylitolem na puszysty krem.
  • Wymieszałam ubitą śmietanę z serkiem, ksylitolem i sokiem z cytryny.

Przygotowanie tortu:

  • Na paterze ułożyłam jeden spód, posmarowałam 1/3 kremu, nałożyłam drugi blat, posmarowałam 1/3 kremu a resztą kremu posmarowałam bok tortu.
  • Na wierzchu posypałam okruszkami z odciętego wierzchu.
  • Potem wprost na ciasto wydrążyłam widelcem pestki z połówek marakui.
  • Tort wstawiłam na godzinę do lodówki.



Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Nad stawami w Śladkowie Małym

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger