W deserze tym dynia występuje w wersji słodkiej, z dość niecodziennym zestawem dodatków. 
Zachęcam do wypróbowania tej egipskiej receptury.
Miałam dynię hokkaido jeszcze z ubiegłego sezonu i wykorzystanie jej w tym deserze to był strzał w dziesiątkę.
Deser z dyni z Egiptu.
- 1 nieduża dynia ok 1000 g
 - 3 łyżki mąki pszennej T 650
 - 3 łyżki cukru trzcinowego
 - 2 łyżki masła
 - 2 szklanki mleka
 - garść orzechów
 - garść rodzynków
 - 1 łyżka miodu
 
Przygotowanie deseru:
- Dynię obrałam i pokroiłam w kostkę.
 - Włożyłam dynię do garnka, wlałam 1/2 szklanki wody, dodałam cukier i gotowałam aż dynia zmiękła.
 - Wyjęłam ją łyżką cedzakową z garnka, zostawiając płyn z gotowania.
 - Dynię zmiksowałam na gładki mus.
 - Dynię wyłożyłam na dno naczyniek do zapiekania - może to być jedno duże naczynie.
 - Posypałam pure z dyni rodzynkami i orzechami.
 
- Masło rozpuściłam na patelni, wsypałam mąkę, zasmażyłam ją a potem wlałam ciepłe mleko ciągle mieszając aby nie zrobiły się grudki, zagotowałam.
 - Dodałam wodę z gotowania dyni, wymieszałam.
 - Na koniec dodałam miód i ponownie wymieszałam.
 - Zalałam beszamelem pure z dyni w naczyńkach do zapiekania.
 - Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół aż deser zrumienił się z wierzchu.
 - Zajadać można na ciepło a także na zimno.
 
Smacznego.
Przepis kuchni egipskiej.
"Podróże małe i duże"
| Spacerkiem po Łęczycy | 
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.