środa, 27 marca 2019

Egipski deser z dyni

Kuchnia egipska wykorzystuje bardzo wiele warzyw. 
W deserze tym dynia występuje w wersji słodkiej, z dość niecodziennym zestawem dodatków. 
Zachęcam do wypróbowania tej egipskiej receptury.
Miałam dynię hokkaido jeszcze z ubiegłego sezonu i wykorzystanie jej w tym deserze to był strzał w dziesiątkę.
Deser z dyni z Egiptu.

Składniki:
  • 1 nieduża dynia ok 1000 g
  • 3 łyżki mąki pszennej T 650
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • garść orzechów
  • garść rodzynków
  • 1 łyżka miodu
Przygotowanie deseru:
  • Dynię obrałam i pokroiłam w kostkę.
  • Włożyłam dynię do garnka, wlałam 1/2 szklanki wody, dodałam cukier i gotowałam aż dynia zmiękła.
  • Wyjęłam ją łyżką cedzakową z garnka, zostawiając płyn z gotowania.
  • Dynię zmiksowałam na gładki mus.
  • Dynię wyłożyłam na dno naczyniek do zapiekania - może to być jedno duże naczynie.
  • Posypałam pure z dyni rodzynkami i orzechami.
  • Masło rozpuściłam na patelni, wsypałam mąkę, zasmażyłam ją a potem wlałam ciepłe mleko ciągle mieszając aby nie zrobiły się grudki, zagotowałam.
  • Dodałam wodę z gotowania dyni, wymieszałam.
  • Na koniec dodałam miód i ponownie wymieszałam.
  • Zalałam beszamelem pure z dyni w naczyńkach do zapiekania.
  • Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół aż deser zrumienił się z wierzchu.
  • Zajadać można na ciepło a także na zimno.
Smacznego.
Przepis kuchni egipskiej.
"Podróże małe i duże"
Spacerkiem po Łęczycy

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger