czwartek, 28 marca 2019

Hummus z buraków - pasta z buraków

Hummus to arabska pasta z ciecierzycy i pasty sezamowej tahini.
Moja dzisiejsza pasta to wariacje na temat hummusu czyli pasta z buraka z tahiną.
Jest taka dobra że warto zrobić więcej bo zajadać ją można łyżeczką.
Idealna będzie do pieczywa czy do warzyw, z makaronem też świetnie się nada.
Buraczkowa pasta - czyli hummus z buraka.


Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 szklanki sezamowej pasty tahini
  • 1 średni upieczony burak ćwikłowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • oliwa do skropienia 
  • czarnuszka do posypania


Przygotowanie pasty z buraków:

  • Upiekłam buraki w folii w piekarniku nagrzanym do 200 C.
  • Piekłam je przez 50 minut, ostudziłam, obrałam, pokroiłam na plastry i włożyłam do kielicha blendera.
  • Dodałam osączoną ciecierzycę, posiekany czosnek i pastę tahini, zmiksowałam na gładką pastę.
  • Na koniec dodałam sól, sok z cytryny i ponownie zmiksowałam.
  • Przełożyłam na miseczkę, polałam oliwą i posypałam czarnuszką.
  • Przechowuje się świetnie w lodówce do tygodnia.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Jesień w zabytkowym Parku w Leśmierzu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger