piątek, 29 marca 2019

Czekoladowe wstęgi z kalmarami

Czekoladowy makaron idealnie pasuje do kalmarów, dowiedziałam się o tym przy okazji tego dania.
Teraz częściej będę je przygotowywała.
To jest bardzo szybkie, pożywne i aromatyczne danie, przygotuje je każdy.
Makaron czekoladowy z kakaem od Wedel.
Zaczynamy gotowanie?
Makaron czekoladowy z kakao z kalmarami.


Składniki:

  • 200 g czekoladowego makaronu wstęgi ozdobne z kakao
  • 150 g pierścieni z kalmarów
  • sól z ziołami prowansalskimi
  • 50 ml oliwy
  • 1 czerwona papryka
  • biała część z małego pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 6 - 8 małych ogórków konserwowych pikantnych


Przygotowanie dania:

  • Najpierw zamarynowałam kalmary czyli wymieszałam pierścienie w mieszance oliwy i soli prowansalskiej.
  • Odstawiłam na minimum godzinę.
  • Potem na oliwie z marynowania podsmażyłam pokrojoną w paseczki paprykę, pokrojonego w półplasterki pora i posiekany czosnek.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Smażyłam 3 minuty i wlałam sos rybny i sojowy, gotowałam 5 minut.
  • Kalmary usmażyłam na odrobinie oliwy jakieś 3 - 5 minut, nie dłużej bo będą twarde.
  • Makaron ugotowałam al'dente.
  • Ugotowany włożyłam na patelnię razem z kalmarami i wymieszałam.
  • Podałam z pokrojonymi w plasterki ogórkami.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pałac Arnolda Stillera w Łodzi 

4 komentarze

  1. Wygląda bardzo egzotycznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam się szczerze, ze nigdy nie jadłam takiego typu makaronu.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger