sobota, 30 marca 2019

Smażone placki z bobu z szynką serrano

Przepis na to danie pochodzi z książki Victorii Twead "Andaluzja Olé!"
Przepis jest prosty a jak lubicie ostre i pikantne tapas te placki przypadną Wa do gustu.
Zapraszam zatem na przepyszne placki prosto z Andaluzji.
Placki z bobu i szynki serrano po andaluzyjsku.


Składniki:
Placki:

  • 250 g obranego ugotowanego bobu - miałam mrożony
  • 100 g posiekanej szynki serrano
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 cytryny
  • sól morska
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • świeżo mielony czarny pieprz

Dip miętowy:

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • sól niebieska perska do smaku
  • 1 gałązka mięty polej lub innej
  • 1 ząbek czosnku


Przygotowanie placków:

  • Ugotowany, obrany bób wrzuciłam do misy malaksera, dodałam posiekaną szynkę serrano, wędzoną paprykę, posiekaną chili i sok z połowy cytryny.
  • Zmiksowałam wszystko aż masa zrobiła się konsystencji bułki tartej.
  • Wyjęłam masę na miskę, dodałam mąkę, sól i pieprz i wyrobiłam na jednolitą masę.
  • Z masy formowałam placki i smażyłam na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor.
  • Usmażone osączałam na ręczniku papierowym.
Przygotowanie dipu:
  • Jogurt wlałam do miski, dodałam listki mięty polej - jest to aromatyczna mięta z posmakiem cytryny - dodałam perską sól i czarny pieprz, wcisnęłam czosnek, wymieszałam.
  • Placki podałam z zimnym sosem miętowym.


Smacznego.
Przepis z książki Victorii Twead "Andaluzja Olé!"
"Podróże małe i duże"
Zabytkowa kamienica w Chmielniku

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger