czwartek, 28 lutego 2019

Jabłkowe racuszki z plantanem

Dziś Tłusty Czwartek więc słodkości musi być pod dostatkiem.
Oprócz pysznych pączków zrobiłam jeszcze te smakowite racuszki, polecam i Wam gorąco.
Robi się je szybciutko a znikają błyskawicznie.
"Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek....."itd pamiętacie jeszcze ten wierszyk?
Racuszki z jabłkami i plantanem.


Składniki:


Przygotowanie racuszków:

  • Plantana obrałam i rozgniotłam widelcem.
  • Do miski wlałam kefir, sok z pomarańczy, wymieszałam.
  • Dodałam teraz mąkę i sodę, wymieszałam.
  • Jabłko wraz ze skórką starłam na tarce o grubych oczkach, dodałam do ciasta razem z rozgniecionym plantanem wymieszałam.
  • Smażyłam na rozgrzanym oleju małe racuszki z obu stron na złoty kolor.
  • Osączałam racuchy na ręczniku papierowym.
  • Podałam z galaretką z winogrona.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Rzeka Drzewiczka w Drzewicy

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger