piątek, 1 marca 2019

Aromatyczne kotlety z karczku panierowane w kukurydzy

Kotlety tak przygotowane są aromatyczne, delikatne w smaku, soczyste i znikają szybko.
Zajadają je ze smakiem dzieci i dorośli.
Do panierowania użyłam płatków kukurydzianych.
Robię często filety z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych a dziś panierowałam karczek.
Karczek panierowany w płatkach kukurydzy.


Składniki:

  • 4 kotlet z karczku wieprzowego b/kości
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • 2 łyżki oliwy
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2 jaja
  • 50 ml mleka

Przygotowanie kotletów:

  • Każdy kawałek mięsa rozbiłam przy użyciu tłuczka do mięsa.
  • Przecisnęłam przez praskę czosnek i wymieszałam ze szczyptą soli i oliwą.
  • Mieszanką natarłam kotlety i wstawiłam do lodówki na 2 godziny lub dłużej.
  • Potem wymieszałam jaja z solą i mlekiem, lekko spieniłam widelcem.
  • Płatki kukurydziane rozdrobniłam przy użyciu malaksera, można użyć wałka do ciasta.
  • Mięso moczyłam w mleku z jajem i panierowałam w płatkach.
  • Smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Smacznego.
Pomysł rodzinny.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy, drewniany kościół w Giecznie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger