wtorek, 12 lutego 2019

Baci di ricotta, serowo - cynamonowe mini pączusie

Delikatne serowo - cynamonowe pączusie, miękkie i rozpływające się w ustach.
Przepis według Nigelli Lawson z książki "Feast".
Polecam zrobienie takich małych smakołyków na Tłusty Czwartek czy na Ostatki, wszak karnawał wciąż trwa.
Szybko się robi, szybko znikają.
Serowo - cynamonowe mini pączki.



Składniki:
  • 200 g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 75 g mąki pszennej T 650
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie pączków:
  • Serek ricotta utarłam z jajami na gładką masę.
  • Dodałam cynamon, cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wanilię i wymieszałam na gładką masę.
  • W małym rondlu rozgrzałam olej i łyżką maczaną w gorącym oleju nakładałam małe porcje masy.
  • Smażyłam na średnim ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor.
  • Wyrywkowo sprawdzałam patyczkiem wbijając go w pączka czy są upieczone.
  • Układałam upieczone pączusie na ręczniku papierowym aby osączyć je z nadmiaru oleju. Wystudzone posypałam cukrem pudrem.

Smacznego.
Przepis Nigella Lawson
"Podróże małe i duże"
Kościół pw. Świętych Archaniołów Rafała i Michała w Aleksandrowie Łódzkim

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger