środa, 13 lutego 2019

Ziemniaki biedaka - Patatas a lo Pobre

Przepis pochodzi z książki Victorii Twead "U mnie zawsze świeci słońce".
Wiele przepisów wykorzystuje z tej książki i każdy jest znakomicie napisany a potrawy pyszne i aromatyczne.
Nie inaczej jest i teraz, danie szybkie, pachnie latem i Andaluzją, a smakuje wybornie, polecam.
Patatas a lo Pobre - ziemniaki po hiszpańsku.


Składniki: 4 porcje

  • 15 łyżek oliwy z oliwek
  • 1000 g ziemniaków
  • 3 duże cebule
  • 3 zielone papryki bez pestek
  • 200 g pieczarek lub boczniaków
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 liście laurowe 
  • sól morska 
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • 2 - 3 łyżki tymianku cytrynowego


Przygotowanie dania:

  • Obrałam ziemniaki i pokroiłam je na cząstki.
  • Posiekałam czosnek, cebulę obrałam i pokroiłam w piórka.
  • Paprykę pokroiłam w dużą kostkę.
  • Rozgrzałam 5 łyżek oliwy w rondlu, wrzuciłam cebulę i posoliłam, dusiłam na wolnym ogniu przez 20 - 25 minut.
  • Często mieszałam aby cebula zmiękła i zrumieniła się.
  • Teraz dodałam pokrojoną paprykę, pokrojone w plastry grzyby, czosnek i liście laurowe, gotowałam przez kolejne 10 minut.
  • Gdy papryka zmiękła dodałam pozostałą oliwę i wrzuciłam do rondla ziemniaki.
  • Gotowałam na wolnym ogniu 15 - 20 minut od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki stały się miękkie, posypałam solą i pieprzem.
  • Na koniec posypałam listkami tymianku.
  • Ziemniaki można podawać same, z pieczywem lub jako dodatek do mięs.

Smacznego.
Przepis z książki Victorii Twead "U mnie zawsze świeci słońce".
"Podróże małe i duże"
Stawy hodowlane w Śladkowie Małym

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger