środa, 9 stycznia 2019

Kapusta pekińska kiszona z przyprawami

Jak wiadomo wszem i wobec kiszonki są zbawienne na nasz organizm, mają kwas mlekowy który idealnie wzmacnia nasz układ pokarmowy.
Kisimy zatem co nam się podoba a potem zajadamy ze smakiem.
Dziś na tapecie kapusta pekińska.
Można kapustę ukisić po koreańsku i zajadać kimchi ale dziś kiszona po polsku.
Pekińska kapusta z przyprawami.


Składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • na 1000 ml wody 25 g soli morskiej
  • 100 ml wody z kiszonych ogórków



Przygotowanie kiszonki:

  • Słój do kiszenia należy dobrać do zakupionej kapusty lub dobrać kapustę przy zakupie do słoja jaki posiadamy w domu.
  • Zagotowałam wodę z solą i przyprawami, wystudziłam.
  • Kapustę przekroiłam wzdłuż na połówki a potem na ćwiartki, włożyłam na stojąco do słoja.
  • Do słoja wrzuciłam obrane ząbki czosnku, liście laurowe a jak solanka wystygła zalałam kapustę.
  • Wlałam wodę z ogórków kiszonych.
  • Słój zakręciłam ale tak nie do końca aby wydzielający się gaz podczas kiszenia nie rozsadził słoja.
  • Odstawiłam słój na blat kuchenny i pozostawiłam na tydzień.
  • Po tym czasie zajadałam jako surówka do obiadu i do kanapek i do czego chcecie.
  • Idealna na wzmocnienie odporności.


Smacznego.
Inspiracja.
"Podróże małe i duże"
Kościół św. Jana Ewangelisty w Pińczowie

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger