piątek, 28 grudnia 2018

Zupa z brukselki po cystersku

Przepis na zupę znalazłam w książce z 1987 roku "zupy świata" D.i H. Dębskich.
Wypróbowałam już kilka przepisów z książki i na żadnym się nie zawiodłam, każda zupa jest pyszna.
Zupa z brukselką jest pyszna, zdrowa i pożywna, zapraszam do gotowania.
Zupa po cystersku z brukselki.


Składniki:

  • 1500 ml wywaru z warzyw i kości
  • 500 g brukselki
  • 4 - 5 średnich ziemniaków
  • 8 niedużych cebulek - szalotka lub dymka
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 30 %
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka domowej bulionetki


Przygotowanie zupy:

  • Brukselkę oczyściłam, opłukałam, większe okazy przekroiłam na połowę.
  • Kapustki włożyłam do garnka, zalałam bulionem i ugotowałam.
  • Cebulę - dałam szalotkę, obrałam, pokroiłam w grube krążki, podsmażyłam na oleju, zasypałam mąką i zasmażyłam, zalałam bulionem z pod gotowania brukselki a potem wlałam do garnka z zupą.
  • Dodałam także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotowałam jeszcze 10 minut.
  • Śmietanę wymieszałam z koncentratem pomidorowym i wlałam do zupy, zagotowałam.
  • Doprawiłam do smaku sola i pieprzem oraz domową bulionetką.
  • Na koniec wsypałam tymianek i estragon, wymieszałam.

Smacznego.
Przepis z książki D.i H. Dębscy "Zupy świata".
"Podróże małe i duże"
Do Zamku królewskiego w Łęczycy

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger