środa, 24 października 2018

Zupa cukiniowa z czipsami z cukinii

Lubie takie zupy, wyglądają pięknie i smakują wybornie.
Szybko podsmażam cukinię, gotuję, miksuję i pożywny obiad gotowy, w między czasie grillują się czipsy.
Szybko, smacznie i pożywnie.
Cukiniowa zupa z czipsami z cukinii.


Składniki:
Zupa z cukinii:

  • 750 g cukinii ze skórką 
  • 3 średnie ziemniaki
  • duży por - biała i jasnozielona część
  • duży pęczek grubego szczypioru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki ryżu basmati
  • 1 łyżeczka świeżo młotkowanego zielonego pieprzu

Czipsy z cukinii:

  • 250 g cukinii
  • olej do skropienia cukinii
  • sól czosnkowa

Przygotowanie zupy:

  • Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę.
  • Cukinię umyłam i pokroiłam w plastry wraz ze skórką, szczypior po umyciu posiekałam a pora umyłam i pokroiłam w plastry.
  • W garnku rozgrzałam oliwę i masło i podsmażyłam plastry cukinii i ziemniaki.
  • Potem zalałam je bulionem i gotowałam 15 minut.


  • Po tym czasie zmiksowałam zupę ale nie na gładko, tylko tak aby było można wyczuć kawałki warzyw.
  • Wsypałam do garnka teraz ryż i gotowałam kolejne 10 minut.
  • Na koniec doprawiłam zupę do smaku solą.
  • Cukinię na czipsy pokroiłam w plastry, posypałam solą czosnkową i skropiłam olejem, grillowałam z obu stron.
  • Zupę na talerzu posypałam zielonym świeżo mielonym pieprzem z czipsami z cukinii.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kadzielnia

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger