wtorek, 23 października 2018

Placki kukurydziane z płatkami orkiszowymi

FIT
Szybkie, pyszne i aromatyczne placki zaserwowałam na śniadanie.
Tak, tak, jedliśmy je na śniadanie, ale równie dobrze możecie je zajadać na obiad czy kolację, będą znakomite, polecam gorąco.
Są puchate i bardzo smakowite, będą znakomite również do pudełka do pracy czy szkoły.
Wypróbujcie i opowiedzcie czy smakowały?
Kukurydziane placuszki z orkiszem.


Składniki:

  • 7 łyżek kaszki kukurydzianej
  • 600 ml wody
  • 4 jaja
  • 2 małe puszki kukurydzy po 140 g - miałam Bonduelle
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej T 650
  • 1 czubata szklanka płatków orkiszowych wytrawnych
  • sos pomidorowo - paprykowy do podania
  • olej do smażenia


Przygotowanie placków:
Kaszkę kukurydzianą wsypałam do wody i mieszając zagotowałam a potem gotowałam jeszcze 5 minut, lekko posoliłam i pozostawiłam do wystygnięcia.
Potem do kaszki dodałam jaja, kukurydzę z puszki oraz mąkę i płatki orkiszowe, wymieszałam.
Z masy formowałam placki i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Osączałam placki na ręczniku papierowym.
Placki podałam z sosem pomidorowo - paprykowym.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Makolągwa

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger