czwartek, 25 października 2018

Drożdżowy chleb pszenny z ziarnami

Idealny chleb dla leniwych, robi się go błyskawicznie,  szybko rośnie i znakomicie smakuje.
Kanapki z jego udziałem są przepyszne.
Dodałam tutaj ziarna słonecznika, dyni i lnu ale można zmieniać i dodać złoty len, czy czarnuszkę albo sezam czarny, też będzie ok.
Chleb pszenny na drożdżach z ziarnami.


Składniki: 2 foremki 26 x 12 cm

  • 1000 g mąki pszennej T 650
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego + do posypania
  • 3 łyżeczki soli
  • 650 g wody
  • 33 g świeżych drożdży


Przygotowanie chleba:

  • Drożdże rozpuściłam w 100 g wody.
  • Do misy wsypałam mąkę, sól, ziarna i wlałam rozpuszczone drożdże i resztę wody, wymieszałam dokładnie aż składniki się pięknie połączyły.
  • Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam wierzch, nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrastania na około godzinę.
  • Po tym czasie spryskałam wierzch wodą, posypałam ziarenkami lnu.
  • Piekłam chleby w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 50 minut, lub do suchego patyczka.
  • Upieczone chleby od razu wyjęłam z foremek i studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zaćmienie księżyca 27.08.2018 r - 21:10

3 komentarze

  1. Chleb dla leniwych , to ja:) Może w koncu spróbuję upiec:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Loyal Pat, koniecznie spróbuj upiec a potem zajadaj i pochwal się jak wyszedł.

      Usuń
    2. Jak kiedyś to zrobię to dam znać:):):

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger