Do złudzenia przypominała mi ta sałatka panzanellę ale nie do końca, dodatek sosu z tahini robi tutaj największą robotę.
Dopóki jeszcze znajdziecie dobre pomidory zróbcie ją koniecznie, jest obłędna smakowo, cały bukiet aromatów.
Sałatkę przyrządziła dziewczyna która wygrała MasterChef Israel 2014.
Pomidorowa sałatka z chlebem po izraelsku.
Składniki:
- 2 kromki chleba pieczonego na zakwasie
 - 4 dojrzałe pomidory
 - 2 pikantne papryczki chili
 - 1 cebula
 - 8 ząbków czosnku
 - 1/2 szklanki sezamowej pasty tahini
 - sok z 2 cytryn
 - garść liści pietruszki
 - oliwa
 - sól morska
 - pieprz
 - woda
 
Przygotowanie sałatki:
- 2 pomidory pokroiłam na 6 cząstek, cebulę pokroiłam podobnie, a papryczki chili bez pestek pokroiłam na kawałki.
 - Dodałam 7 obranych ząbków czosnku, wymieszałam wszystko z oliwą, solą i pieprzem i wyłożyłam na blaszkę z papierem do pieczenia.
 - Piekłam w piekarniku nagrzanym do 240 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
 - Jeśli czosnek i papryczki upieką się wcześniej należy je wyjąć wcześniej.
 - Tahini rozcieńczyłam wodą i sokiem z 1 cytryny do konsystencji gęstej śmietany, posoliłam i wyłożyłam na spód talerzy na których będzie sałatka podawana.
 - Chleb pokroiłam w kostkę, skropiłam oliwą i posoliłam, włożyłam do piekarnika pod koniec pieczenia warzyw, jakieś 5 minut.
 - Z drugiej cytryny, przeciśniętego czosnku, soli i oliwy zrobiłam sos.
 - Na upieczone warzywa wycisnęłam jak cytrynę przekrojone na połówki dwa pomidory - dlatego muszą być dojrzałe, wymieszałam.
 - Warzywa wyłożyłam na tahini, posypałam upieczonym chlebem i posiekaną natką pietruszki i polałam sosem.
 - Zajadałam ze smakiem.
 
Smacznego.
Przepis Nof Atamna - Ismaeel.
"Podróże małe i duże"
| Sanktuarium w Skoszewach Starych | 
2 komentarze
Kolorowa i apetyczna sałatka, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńJest przepyszna, polecam gorąco.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.