środa, 10 października 2018

Caponata ze śliwkami

Caponata, czyli sycylijska potrawa z bakłażanów, to jeden z najsmaczniejszych sposobów wykorzystania tego warzywa.
To taki włoski bigos, bym powiedziała, pyszny i sycący.
Dziś caponatę zrobiłam z węgierkami a pomysł znalazłam u FiKa, polecam.
Śliwkowa caponata.

Składniki:
  • 800 g bakłażanów
  • 500 g węgierek
  • 500 g pomidorów
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 - 3 szalotki
  • 2 garście oliwek zielonych
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • garść liści bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • papryczka chili
  • sól morska do smaku
  • olej do smażenia
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie caponaty:

  • Umyłam i osuszyłam wszystkie warzywa.
  • Bakłażana pokroiłam w dużą kostkę, pomidory wraz ze skórą w kosteczkę, w dużą kostkę pokroiłam także paprykę.
  • Ze śliwek wyjęłam pestki.
  • Ziele angielskie i gorczycę, utłukłam w moździerzu.
  • Szalotki pokroiłam w plasterki.
  • W dużym garnku rozgrzałam po 2 łyżki oleju i oliwy i smażyłam bakłażany aż zmiękły, zdjęłam je łyżką cedzakową z ognia.
  • Do garnka teraz włożyłam szalotkę i paprykę, chili, pomidory i smażyłam 5 minut aż papryka zmiękła a pomidory rozleciały się.
  • Do garnka włożyłam teraz oliwki, śliwki i smażyłam kolejne 5 minut, mieszając.
  • Z powrotem włożyłam do garnka bakłażany i przyprawy, gotowałam jeszcze pod przykryciem 5 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i dodałam posiekaną natkę pietruszki i bazylię.
  • Podałam od razu, gorące.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Muzeum w Łowiczu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger