środa, 10 października 2018

Chleb pszenny na zakwasie żytnim ze słonecznikiem

Chleb na zakwasie czy na drożdżach? jaki wolicie? my zdecydowanie na zakwasie ale jak czasu mam mało a chleb się kończy na drożdżach też są pyszne.
Klikając w etykietę chleby i bułeczki znajdziecie mnóstwo inspiracji na domowe pieczywo.
Dziś jednak pomówmy o chlebie w którym chrupie słonecznik, skórka a miąższ jest mięciutki i sprężysty, idealny.
Zachęcam do skorzystania z przepisu.
Jak zrobić zakwas? klikajcie i zarabiajcie, to nic trudnego.
Chleb śniadaniowy na zakwasie ze słonecznikiem.


Przygotowanie chleba: 2 foremki 26 x 12 cm
Zaczyn:

  • czubata łyżka zakwasu żytniego
  • 100 g mąki pszennej graham T 1850
  • 100 g wody

Chleb właściwy:

  • 1000 g mąki pszennej T 650
  • 20 g soli
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • zaczyn jw.
  • 900 ml wody
  • mak i słonecznik do posypania


Przygotowanie zaczynu:

  • Do miski włożyłam zakwas, dodałam wodę, wymieszałam.
  • Potem wsypałam mąkę i dokładnie wymieszałam, nakryłam miskę folia spożywczą i odstawiłam na blacie kuchennym na 8 - 12 godzin.
  • Zaczyn urośnie i opadnie.

Przygotowanie chleba.

  • Do miski wlałam zaczyn, dodałam wodę i sól, wymieszałam.
  • Teraz wsypałam słonecznik i mąkę i wymieszałam do połączenia składników.
  • Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto, wyrównałam wierzch.
  • Foremki włożyłam do torebek foliowych, zawiązałam i pozostawiłam na blacie na noc.
  • Rano spryskałam wodą, posypałam słonecznikiem i makiem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut, po czym wyjęłam je z foremek i dopiekałam jeszcze 8 minut bez.
  • Studziłam chleby na kratce.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Hortensje

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger