niedziela, 7 października 2018

Bucattini al'a Alfredo

W 1914 Alfredo di Lelio kucharz i właściciel restauracji Alfredo w Rzymie zrobił pyszny makaron nazwany później Fettuccine Alfredo. 
Danie to zrobił on pierwotnie dla swojej żony, która miała duży problem nudnościami w ciąży.
Okazało się ono tak dobre, że szybko wprowadził je do menu w restauracji gdzie zostało odkryte i wypromowane przez hollywoodzką parę Mary Pickford i Douglasa Fairbanksa. 
Danie to składa się z makaronu fettuccine, parmezanu i masła. Jest wiele różnych kombinacji i wariacji tego przepisu. 
Do podstawowych składników można dodać brokuły, śmietanę, czosnek, pietruszkę, kurczaka, krewetki czy szparagi.
U mnie miało powstać danie jak oryginał ale szybko okazało się że nie posiadam makaronu fettucine a w domu tylko bucattini, tak więc powstało danie pyszne i wytrawne, polecam.
Bucattini krótkie, ma charakterystyczną dziurkę w środku i dzięki temu sos jeszcze głębiej oblepił makaron.
Makaron z dziurką al'a Alfredo.

Składniki:
  • 340 g makaronu bucattini z dziurką
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 36 %
  • 3/4 szklanki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 brokuła

Przygotowanie makaronu:
  • Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente, odcedziłam, nie wylewałam wody.
  • Starłam na tarce ser.
  • Brokuła podzieliłam na różyczki i gotowałam 5 minut w wodzie od gotowania makaronu.
  • Na patelni rozpuściłam masło, dodałam gałkę muszkatołową, sól i pieprz, wymieszałam i wlałam śmietankę, zagotowałam.
  • Gotowałam 2 minuty aż śmietanka zgęstniała.
  • Dodałam teraz makaron, starty ser i wymieszałam.
  • Na końcu dodałam ugotowane brokuły, wymieszałam i przełożyłam na talerze.
  • Już na talerzu posypałam startym parmezanem.
Smacznego.
Danie kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Oporowie

2 komentarze

  1. Uwielbiamy makarony ale nigdy nie jadłam bucattini z dziurką.
    Sos ze względu na śmietanę nie ma zastosowania w mojej kuchni.
    Miłej niedzieli.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makaronu spróbuj koniecznie a klasyki nie spróbujesz - trudno, bez śmietany się nie da.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger