niedziela, 7 października 2018

Galaretka z winogrona i śliwek

Użyłam tutaj ostatnich winogron z działki i pysznych węgierek.
Najpierw wycisnęłam sok a potem zagotowałam go z pektyną, szybko, zdrowo i smacznie.
Zabawcie się i przygotujcie taką przepyszną galaretkę.
Będzie do placuszków.
Winogronowo - śliwkowa galaretka do słoików.


Składniki:

  • opakowanie pektyny 23 g 
  • 1000 ml soku z winogron i śliwek pół/pół
  • cukier opcjonalnie
  • słoiki wyparzone


Przygotowanie przetworów:

  • Najpierw przy użyciu sokowirówki wycisnęłam sok ze śliwek i winogron.
  • Mój sok był tak słodki ze go nie słodziłam, jeśli jednak trzeba będzie to dosłodźcie według upodobań.
  • Pektynę wyspałam do garnuszka, dodałam 200 g soku i dokładnie wymieszałam.
  • Zagotowałam pozostałą ilość soku i wlałam do niej sok z pektyną, gotowałam ciągle mieszając 5 minut.
  • Galaretkę wlałam do wyparzonych słoików, zakręciłam i postawiłam słoiki do góry dnem do wystygnięcia.


Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kościół mariawicki w Woli Cyrusowej

2 komentarze

  1. Mam śliwki i winogrona więc chętnie wypróbuję:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger