sobota, 22 września 2018

Sernik z musem śliwkowym

Sernik ze śliwkami to deser który pokochają wszyscy, mali i duzi.
Kremowy sernik a na wierzchu mus ze śliwek zapieczony w piekarniku, prawie jak powidła śliwkowe, pyszności.
Nawet zapakowany jako śniadanko do pracy czy szkoły będzie idealnym posiłkiem, polecam.
Sernik ze śliwkami i musem śliwkowym.




Składniki: tortownica 24 cm
Spód:

  • 150 g pełnoziarnistych herbatników
  • 3 czubate rozpuszczone łyżki masła

Masa serowa:

  • 750 g tłustego twarogu
  • 3 pełne łyżki kwaśnej gęstej śmietany 12%
  • 6 jaj
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

Mus śliwkowy:

  • 16 dużych śliwek np. mieszaniec lub dąbrowicka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego



Przygotowanie spodu:

  • Do malaksera wkruszyłam herbatniki, dodałam rozpuszczone masło i zmiksowałam na mokrą kruszonkę.
  • Można herbatniki utłuc tłuczkiem i połączyć z rozpuszczonym masłem.
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia, ugniotłam i wstawiłam do lodówki na 15 minut.

Przygotowanie musu:

  • Śliwki umyłam, osuszyłam, wyjęłam pestki i włożyłam do garnka, wsypałam cukier i zagotowałam.
  • Gotowałam 15 minut a potem zmiksowałam całość na gładki mus, pozostawiłam do przestygnięcia.

Przygotowanie masy serowej:

  • Do misy malaksera wkruszyłam twaróg, nie mieliłam, tylko zmiksowałam ze śmietaną.
  • Jaja ubiłam z cukrem na puszystą masę.
  • Do twarogu dodałam masę jajeczną i mąkę i zmiksowałam na jednolitą masę serową.
  • Ser wylałam na wystudzony spód w tortownicy.
  • Na ser wylałam przestudzony mus śliwkowy i widelcem przemieszałam mus z serem.
  • Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
  • Na dnie piekarnika wstawiłam foremkę z wrzącą wodą.
  • Upieczony sernik zostawiłam na 30 minut w lekko uchylonym piekarniku.
  • Potem wyjęłam i wystudziłam a na noc wstawiłam do lodówki.
  • Smakuje obłędnie jak jest schłodzony.



Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zalew Chańcza - świętokrzyskie

2 komentarze

  1. Na pewno jest pyszny:))ja kiedyś robiłam z powidłem:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwki jak się upieką smakują jak najlepsze powidła, pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger