sobota, 22 września 2018

Chleb z mieloną młodą trawą jęczmienia

Pyszny chleb w domu to podstawa, przynajmniej u mnie w domu.
Wypiekam najróżniejsze bochny na zakwasie czy na drożdżach, smakują obłędnie.
Zachęcam do zapoznania się z najróżniejszymi przepisami, są tutaj: chleby i bułeczki.
Dziś chleb który znalazłam u Wisły, jest widowiskowy, zdrowy i bardzo smaczny.
Zachęcam do zabawy, bo to jest zabawa, w upieczenie tego pysznego bochenka.
Chleb z młodym, mielonym jęczmieniem na zakwasie.


Składniki:
Zaczyn:
  • 80 g zakwasu
  • 100 g mąki chlebowej pszennej T 750
  • 100 g wody
Ciasto chlebowe:
  • 280 g zaczynu
  • 800 g mąki chlebowej pszennej T 750
  • 300 g mąki żytniej T 720
  • pól łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 650 - 700 g wody
Dodatki:
  • 3 łyżki mąki jęczmiennej
  • 3 łyżki mielonej trawy jęczmiennej
  • 3 łyżki czarnego sezamu
Przygotowanie:
  • Składniki zaczynu wymieszałam dokładnie w misce, nakryłam miskę folią spożywczą i pozostawiłam na blacie kuchennym na 12 godzin.
  • Po tym czasie wszystkie składniki ciasta chlebowego, oprócz dodatków umieściłam w misie robota kuchennego i wymieszałam przy użyciu mieszadła hakowego przez 3 minuty.
  • Otrzymane ciasto podzieliłam na trzy części.
  • Do każdej części dodałam inny dodatek.
  • Wyrabiałam dalej przy użyciu robota, każda część oddzielnie aż do całkowitego wchłonięcia dodatku.
  • Trzy miski, każdą oddzielnie, nakryłam folia spożywczą i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut.
  • Jak ciasto podwoi swoją objętość, wyjęłam,każde oddzielnie na blat, posypany mąką i uformowałam z każdej części wałek.
  • Wałki splotłam w warkocz i wyrównałam wierzch tak aby nie powstała chałka a bochen.
  • Ułożyłam chleb na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
  • nakryłam chleb ściereczką i pozostawiłam do ponownego wyrośnięcia na około godzinę, czasami dwie godziny, zależy jaka macie temperaturę w pomieszczeniu.
  • Wyrośnięty bochen piekłam w piekarniku nagrzanym do 250 C z opcją grzania góra/dół w której umieściłam foremkę z wodą, przez 15 minut.
  • Następnie wyjęłam foremkę z wodą, zmniejszając temperaturę do 220 C i piekłam kolejne 25 minut.
  • Postukany pod spodem, upieczony chleb wydaje głuchy odgłos.
  • Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Gwiazda pod sufitem w chacie łowickiej

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger