środa, 19 września 2018

Kaszotto z mixem fasoli i cukinią

Risotto to danie kuchni włoskiej a kaszotto niech będzie nasze, polskie, taki odpowiednik risotta.
Wymyśliłam sobie takie kaszotto jak naszła mnie ochota na kaszę gryczaną, a chciałam aby danie było niepospolite.
Tak oto powstało pyszne i pożywne a jakże zdrowe danie z kaszy, polecam.
Danie z kaszy z fasolą i cukinią.


Składniki:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cukinia
  • 1 średnia cebula
  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 puszka mixu fasoli i cieciorki gotowane na parze - 420 ml - miałam Bonduelle
  • sól morska do smaku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 3 pieczone papryki bez skóry
  • pieprz świeżo mielony


Przygotowanie:

  • Obrałam i posiekałam cebulę.
  • Cukinię pokroiłam wraz ze skórką w półplasterki, w kostkę pokroiłam pieczone papryki.
  • Na patelni rozgrzałam olej i masło, podsmażyłam na nich cebulę, jakieś 3 minuty, dodałam sypka kaszę i smażyłam 2 minuty.
  • Na patelnię wlałam wino i gotowałam aż całe odparowało a smak pozostał w kaszy.
  • Teraz dodałam paprykę i cukinię i smażyłam kolejną minutę.
  • Teraz na patelnię wlałam gorący bulion i sos sojowy, gotowałam od czasu do czasu mieszając około 15 minut.
  • Na koniec włożyłam mix fasoli z puszki, ona nie ma zalewy wiec nie trzeba jej odcedzać, zamieszałam i gotowałam jeszcze 5 minut.
  • Doprawiłam papryka wędzoną, zamieszałam.
  • Jakby kaszotto było za gęste wystarczy dodać trochę wody.
  • Na koniec doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Podałam od razu.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Droga usłana różami

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger