wtorek, 18 września 2018

Paseczki omleta w sosie pomidorowym

Włoska kuchnia gości w naszym domu często, chyba najczęściej ze wszystkich.
Odnalazłam gdzieś w czeluściach moich półek z książkami, małą książeczkę "Kuchnia włoska" wydaną przez Firmę Księgarską Olesiejuk sp. zoo. - autor nie podany, która jest skarbnicą przepisów włoskich.
Dziś wybrałam do pokazania pyszne danie, trochę jak szakszuka, ale taka po włosku.
Smakuje wybornie, szybko się robi a delektować warto się rano, w południe czy wieczorem, zachęcam.
Omlet w sosie pomidorowym po włosku.


Składniki: 4 porcje

  • 25 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jaja
  • 150 ml mleka
  • 75 g sera gruyere
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 pieczone papryki bez skórki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • świeżo starty parmezan do posypania
  • paluchy do podania

Przygotowanie:

  • Obrałam i drobno posiekałam cebulę.
  • Rozgniotłam obrane ząbki czosnku ostrzem noża.
  • Ser pokroiłam w kostkę, posiekałam pomidory z puszki, pokroiłam w paseczki papryki pieczone.
  • Starłam parmezan.
  • Masło rozpuściłam na patelni i poddusiłam na nim cebulę i czosnek, około 5 minut.
  • Jaja roztrzepałam z mlekiem i wlałam na patelnię z podduszoną cebulą.
  • W czasie podpiekania omleta podnosiłam brzegi aby masa z wierzchu wpływała pod spód i ładnie się przypiekała.
  • Jak omlet był już prawie gotowy, posypałam go pokrojonym w kostkę serem gruyere'm i zapiekałam jeszcze jakieś 5 minut, obracając po dwa razy na stronę aby stał się złocisty.
  • Omlet porwałam na kawałki, można pokroić w paski.
  • W garnku umieściłam posiekane pomidory wraz z sosem, paseczki papryki, posiekany rozmaryn, wywar z warzyw i gotowałam 10 minut aż sos zgęstniał.
  • Posoliłam do smaku.
  • Kawałki omleta włożyłam do sosu i podgrzewałam jeszcze chwilę.
  • Podałam posypane parmezanem z paluchami.

Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Letnie opowieści

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger