środa, 19 września 2018

Kisiel z borówki amerykańskiej z kardamonem

Kisiel to najprostszy deser a jeden z najsmaczniejszych.
Dziś proponuje kisiel z borówki podkręcony nasionkami kardamonu, które nadają deserowi jedynego i niepowtarzalnego charakteru orientalnego.
Polecam gorąco dla małych i dużych.
Borówkowy kisiel z borówki.


Składniki:

  • 500 ml wody
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łupinki z nasionkami kardamonu
  • 200 g borówki amerykańskiej + garść do dekoracji


Przygotowanie kisielu:

  • Borówki umyłam, włożyłam do garnka, zalałam wodą, dodałam łupinki kardamonu, zagotowałam, gotowałam 5 minut, lekko rozgniotłam tłuczkiem.
  • 1/3 szklanki wody wymieszałam z mąką i wlałam do gotujących się borówek, wymieszałam, zagotowałam i gotowałam jeszcze minute aż kisiel zgęstniał.
  • Zdjęłam z ognia, dodałam miód, wymieszałam, przelałam do szklaneczek, udekorowałam świeżymi borówkami.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zamek krzyżacki w Radzyniu Chełmińskim

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger