sobota, 25 sierpnia 2018

Żytni chleb na drożdżach z kawą i pieprzem czerwonym

Znalazłam ten przepis u Pawła i koniecznie musiałam go wypróbować.
Chleb jest sprężysty, z chrupiącą skórką, z lekką nutą pieprzu czerwonego.
Idealny do kanapek, miodu, dżemu i innych dobroci.
Polecam ten chleb bardzo gorąco.
Chleb żytni z kawą i pieprzem czerwonym.


Składniki:
  • 300 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 250 ml wody
  • 70 g siemienia lnianego + do posypania
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 10 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka grubo zmielonego czerwonego pieprzu
Przygotowanie chleba:
  • Paweł pisze że chleb podczas wyrabiania się klei i to jest prawda.
  • Ja użyłam tutaj robota kuchennego a jak nie macie to weźcie metalową łyżkę i wyrabiajcie.
  • Do misy robota wsypałam mąkę, drożdże, utłuczony pieprz, kawę, sól i cukier oraz wsypałam len i wlałam wodę.
  • Mieszałam na małych obrotach przez 2 - 3 minuty.
  • Po wyrobieniu przełożyłam ciasto do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, wygładziłam wierzch i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 40 C i pozostawiłam chleb na 2 godziny do wyrośnięcia.
  • Chleb wyrośnie do brzegów keksówki, posypałam go ziarenkami lnu.
  • Jak chleb wyrósł bez wyjmowania go z piekarnika, nastawiłam temperaturę na 200 C z opcją grzania góra/dół i czas na 45 minut.
  • Po tym czasie chleb powinien być upieczony, ale warto sprawdzić patyczkiem czy się nie klei.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
W maju w lesie

2 komentarze

  1. Zawsze podziwiam Twoje chlebusie:)))wygląda bardzo smacznie:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger