niedziela, 26 sierpnia 2018

Torrija - wielkanocny przysmak z Hiszpanii

Choć mamy sierpień i do Wielkanocy jeszcze dużo czasu to chciałam Wam przedstawić ten hiszpański przysmak już teraz.
Torrija jest hiszpańskim słodkim specjałem, który przyrządza się ze smażonego chleba.
Przed smażeniem chleb namacza się w mleku lub w słodkim winie i obtacza w jajku.
Podaje się go z wybranymi dodatkami – cukrem, cynamonem, słodkim syropem, miodem lub winem.
W Hiszpanii zajada się go na Wielkanoc właśnie, a ja zajadam go teraz i Wam polecam.
Wielkanocny przysmak z Hiszpanii - Torrija.


Składniki:
  • 1 bagietka pełnoziarnista lub bułka wrocławska
  • 500 ml mleka
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 2 jaja
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki mielonego cynamonu + 3 łyżki cukru trzcinowego


Przygotowanie:
  • Bułkę pokroiłam na plastry około 2,5 cm grubości.
  • Mleko zagotowałam z cukrem, laską cynamonu i skórką z cytryny, odstawiłam do wystudzenia.
  • Wyjęłam skórkę i cynamon.
  • Na głęboki talerz wylałam mleko i ułożyłam w nim plastry bagietki aż namiękły z obu stron.
  • Jajo roztrzepałam na talerzu, nasączone plastry maczałam w jaju i smażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
  • Na talerzu posypałam mieszanką cynamonu i cukru.

Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Majowe motyle

2 komentarze

  1. O tak też bardzo lubię i robię je nie tylko w Wielkim Tygodniu. Można je trochę uprościć. Do przestudzonego mleka, wlej roztrzepane jajka. Wymieszaj i potem namocz w tym bułkę. Smażymy tak samo, z obu stron. Olej się mniej brudzi i nie pryska. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za podpowiedź Dorotko :-) skorzystam na pewno.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger