piątek, 10 sierpnia 2018

Zupa z zielonego groszku z estragonem

Zupa z groszku, ale nie tego z puszki, musi być mrożony, tylko wówczas zupa ma piękny kolor.
Przepis pochodzi z książki z serii Z kuchennej półeczki – Zupy Carole Clements.
Zupa jest pożywna i bardzo syta, polecam na letnie jak i jesienne dni.
Jako dodatek podałam jajo na twardo.
Zupa z estragonem i zielonym groszkiem.

Składniki:
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 cebula
  • 2 pory
  • 3 łyżki ryżu białego
  • 660 g mrożonego groszku
  • 1000 ml wody
  • 2 łyżki domowej jarzynki lub pasty bulionowej
  • 1 i 1/2 łyżki suszonego estragonu
  • sól morska do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • jajo na twardo do podania
Przygotowanie zupy z zielonego groszku:
  • Najpierw umyłam i pokroiłam w plasterki pory - białe części i jasnozielone.
  • Potem obrałam i posiekałam cebulę.
  • W garnku rozgrzałam masło i podsmażyłam cebulę, pora i ryż.
  • Smażyłam 10 minut.
  • Do garnka wlałam wodę, dodałam jarzynkę i estragon, rozmrożony groszek i gotowałam 20 minut.
  • Potem tłuczkiem do ziemniaków utłukłam zawartość garnka ale nie całkiem, tylko tyle aby zupa zgęstniała.
  • Doprawiłam zupę solą i pieprzem i gotowałam na małym ogniu jeszcze 10 minut.
  • Podałam zupę z cząstkami jaja na twardo.
Smacznego.
Przepis z książki: Zupy Carole Clements.
"Podróże małe i duże"
Cytrynek - motyl letnich łąk

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger