sobota, 11 sierpnia 2018

Chleb pszenno - żytni na zaczynie ze złotym lnem

Dziś pyszne bochny chleba na zaczynie.
Chleb jest miękki w środku i ma chrupiącą skórkę a do tego pyszny len na wierzchu sprawia że pachnie orzechowo.
Polecam gorąco na śniadanie.
Chleb na zaczynie pszenno - żytnim z dodatkiem złotego lnu.


Składniki: 2 foremki 26 x 12 cm

Zaczyn:
  • 1 łyżka zakwasu żytniego 
  • 50 g wody 
  • 50 g mąki żytniej razowej T 2000 
po 12 godzinach:
  • cały zaczyn jw. 
  • 50 g wody 
  • 50 g mąki żytniej razowej T 2000 
po kolejnych 8 godzinach:
  • cały zaczyn jw. 
  • 50 g wody 
  • 50 g mąki żytniej razowej T 2000 
po kolejnych 6 godzinach:

Chleb właściwy:
  • cały zaczyn jw. 
  • 800 g wody 
  • 23 g soli 
  • 360 g mąki żytniej razowej T 2000 
  • 600 g mąki pszennej T 650 
  • 50 g złotego lnu + do posypania wierzchu 
  • 50 g siemienia lnianego 



Przygotowanie chleba:
  • Do miski włożyłam zakwas, dodałam wodę i mąkę i pozostawiłam na 12 godzin na blacie kuchennym. 
  • Potem do zaczynu dodałam kolejną porcję wody i mąki i pozostawiłam na 8 godzin.
  • I kolejne dokarmianie zaczynu mąką i wodą, pozostawiłam zaczyn na ok. 6 godzin.
  • Teraz zrobiłam chleb.
  • Do zaczynu dodałam wodę, sól i wymieszałam a potem dodałam len i mąki, dokładnie wymieszałam ale nie za długo.
  • Przełożyłam ciasto do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką, foremki do reklamówki i tak stał całą noc i wyrastał.
  • Wyrośnięte chleby spryskałam wodą i posypałam lnem.
  • Rano nagrzałam piekarnik do 200 C z opcją grzania góra/dół i piekłam chleby przez 45 minut.
  • Po upieczeniu studziłam chlebki na kratce.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jeż

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger