piątek, 10 sierpnia 2018

Rabanadas - portugalski przysmak

Rabanadas to nic innego jak smażony chleb, bagietka w mleku, jajku i posypane cukrem z cynamonem, rodem z Portugalii.
Powiem że są pyszne, mają mięciutkie wnętrze i chrupiącą, aromatyczną skorupkę.
Polecam jako deser albo na śniadanie.
Rabanadas - przysmak rodem z Portugalii.



Składniki:
  • 1 bagietka 
  • 1 jajo 
  • 1 szklanka mleka 
  • cynamon 
  • cukier trzcinowy 
  • oliwa z oliwek



Przygotowanie rabanadas:
  • Jajo rozbełtałam z mlekiem.
  • Bagietkę pokroiłam na plastry ok. 2 cm.
  • Każdą kromkę maczałam w jaju z mlekiem i smażyłam na oliwie z obu stron na złoty kolor.
  • Cukier wymieszałam z cynamonem w ilości 2:1, dwie części cukru, jedna cynamonu.
  • Jeszcze ciepłe rabanadas obtoczyłam w mieszance cukru i cynamonu.
Smacznego.
Przepis kuchni portugalskiej.
"Podróże małe i duże"
Gęsiego - jedna za drugą - sarenki

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger