niedziela, 26 sierpnia 2018

Sernik z mango

Ten sernik zauroczył mnie, zauroczy też i Was, zapewniam.
Kremowy, nie za słodki, nie za kwaśny z polewą śmietankową jest rewelacyjny.
Mangowe serca na górze to kwintesencja elegancji i jego uroku.
Zapraszam do pieczenia.
Wyśmienity sernik z musem z mango.


Składniki: tortownica 22 cm
Spód:
  • 100 g mąki pszennej T 650
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej 
  • 60 g cukru pudru 
  • 15 g kakao 
  • szczypta soli 
  • 1 - 2 łyżki zimnej wody 

Masa serowa:
  • 750 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie 
  • 200 ml słodzonego mleka skondensowanego 
  • 150 g kwaśnej śmietany 12% 
  • 280 g pure z mango - 1 dojrzały owoc 
  • 3 duże jajka 
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
Polewa śmietankowa:
  • 300 g gęstej kwaśnej śmietany 12% 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 2 - 3 łyżki pure z mango

Przygotowanie sernika:
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia - dno.
  • Składniki na spód, oprócz wody przełożyłam do malaksera i zmiksowałam do momentu aż powstała kruszonka.
  • Można posiekać ręcznie.
  • Jeśli kruszonka jest za sucha wystarczy dodać zimnej wody i wyrobić.
  • Kruszonkę wysypałam na dno tortownicy, wylepiłam cały spód i podpiekłam go w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
  • Przestudzoną tortownicę obłożyłam podwójną warstwą folii aluminiowej, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, czyli z parą i dzięki temu będzie wilgotny i nie opadnie po pieczeniu.
  • Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Mango obrałam i zmiksowałam na gładkie pure, odłożyłam 2 - 3 łyżki do dekorowania.
  • Wszystkie składniki na masę przełożyłam do malaksera i krótko zmiksowałam, do połączenia składników, im dłużej masa jest miksowana tym bardziej się napuszy, urośnie a potem opadnie, a tego nie chcemy, dlatego masę miksowałam do połączenia składników.
  • Masę serową wylałam na podpieczony spód.
  • Wstawiłam tortownicę do większej formy, wypełniłam do połowy wrzącą wodą i piekłam sernik w 160 C z opcją grzania góra/dół przez 60 - 70 minut.
  • Po upieczeniu usunęłam kąpiel wodną i wyjęłam sernik na blat.
  • Na polewę, wymieszałam wszystkie składniki oprócz pure z mango.
  • Wylałam na ciepły wierzch sernika, wyrównałam.
  • Na polewie ułożyłam kropki z pure z mango i wykałaczką przeciągnęłam przez kółko tworząc serducha.
  • Wystudziłam sernik w lodówce.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Żarnowiec

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger