niedziela, 26 sierpnia 2018

Letnie spaghetti z "kruszonką" po wiejsku

Szybkie, pyszne dania znalazłam w książce Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto", jednym z nich jest moje dzisiejsze danie. 
Spaghetti tak podane to robota kilkunastu minut a potem zajadamy pyszne i pożywne danie.
dania Donny Hay rodem z Australii.
Makaron z "kruszonką" po wiejsku.


Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 100 g chleba razowego na zakwasie
  • 8 połówek pomidorów suszonych na słońcu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • grubo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki listków bazylii
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • oliwa extra vergine do skropienia 
  • 2 - 3 łyżki starego parmezanu do posypania


Przygotowanie spaghetti po wiejsku:

  • Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente, odcedziłam i włożyłam pod pokrywkę do tego samego garnka aby nie wystygł.
  • Jak makaron się gotował włożyłam do malaksera pokruszony chleb, pomidory, bazylii, czosnek, sól, pieprz, wlałam oliwę, ocet i miksowałam pulsacyjnie aż masa nabrała wyglądu kruszonki.
  • Na rozgrzaną patelnie wsypałam okruchy z malaksera i smażyłam jakieś 3 - 4 minuty, aż się zrumieniły
  • Wymieszałam rumiane okruchy z makaronem a na talerzu posypałam parmezanem i plastrami mozzarelli.

Smacznego.
Przepis Donna Hay.
"Podróże małe i duże"
Koteczek pana Franciszka

2 komentarze

  1. Spaghetti wyglada pysznie:))kotek uroczy:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger