środa, 1 sierpnia 2018

Razowe pierożki z pieczarkami

Szybkie, pyszne i zdrowe pierożki zrobiłam kilka dni temu.
Takie razowe zajadamy bez wyrzutów sumienia.
Smakują obłędnie a jak narobicie więcej, wystarczy je zamrozić aby mieć na inny czas.
Zdrowe, razowe pierożki z pieczarkami.

  

Składniki:
Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej graham T 1850
  • 150 g mąki pszennej T 450
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wrzątku
Farsz:
  • 200 g pieczarek
  • sól morska
  • pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
Do podania:
  • oliwa
  • natka pietruszki

Przygotowanie pierożków:
  • Pieczarki oczyściłam i drobniutko posiekałam.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażałam pieczarki aż puściły sok a potem tak długo aż sok odparował.
  • Posoliłam, oprószyłam pieprzem i dodałam posiekaną natkę pietruszki, wymieszałam.
  • Mąki wsypałam do misy robota, dodałam szczyptę soli i włączyłam go na 1 biegu.
  • Dolewałam szklankę wrzącej wody i mieszałam aż powstało elastyczne ciasto.
  • Jeśli nie macie robota, to dolewając wrzątek najpierw szybko mieszajcie widelcem a potem powoli rękoma zagniatajcie.
  • Tak przygotowane ciasto jest bardzo plastyczne.
  • Rozwałkowałam ciasto na cienki placek, wykrawałam krążki, na które nałożyłam farsz i nakryłam drugim krążkiem.
  • Przyrządem do robienia pierogów zrobiłam wzorek, dociskając brzegi.
  • Zróbcie pierogi w kształcie jaki lubicie.
  • Gotowałam pierogi w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 2 - 3 minuty.
  • Podałam polane oliwą i posypane natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"

Na błękitnym niebie - mirabelki w kwietniu

1 komentarze

  1. Wyglądają przepysznie i do tego nadzienie z pieczarek, które uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger