środa, 1 sierpnia 2018

Młode ziemniaki z chorizo, koperkiem i sadzonym jajem

Szybkie obiady, któż ich nie lubi latem? pewnie wszyscy.
Coś pokroić, podsmażyć, podgotować a potem pyszny obiad zajadać w gronie najbliższych, ja tak lubię.
Jeśli w domu znajduje się wielbiciel ziemniaków to dzisiejsze danie to rarytas, trochę hiszpańskiej kiełbasy do tego i zdobyczne szparagi, niebo w gębie jak mawiają.
Polecam jak najbardziej na obiad, albo wczesną kolację po której długi spacer by się przydał.
Młode ziemniaki z koperkiem i sadzone jajo, chorizo w plasterkach.


Składniki: 4 porcje

  • 450 - 500 g młodych małych ziemniaków
  • 200 g kiełbasy cienkiej chorizo
  • 500 g zielonych szparagów
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 szalotki
  • mały pęczek koperku
  • sól morska do smaku
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 - 4 jaja
  • 5 pieczarek

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie.
  • Posiekałam koperek.
  • W wodzie po ziemniakach ugotowałam pokrojone na trzy szparagi, dodając szczyptę cukru.
  • Chorizo pokroiłam na plastry i zrumieniłam na maśle, dodałam obrana i pokrojoną w plastry szalotkę i dalej smażyłam jakieś 3 minuty.
  • Pieczarki pokroiłam w plastry i dorzuciłam na patelnię, dodałam także umyte wcześniej i osuszone listki szpinaku, smażyłam 3 minuty.
  • Na patelnię włożyłam ugotowane ziemniaki, szparagi, chwilę smażyłam, 2 - 3 minuty, dodałam koperek, wymieszałam.
  • Na oleju usmażyłam jaja sadzone.
  • Na talerzu ułożyłam chorizo z ziemniakami, na wierzchu ułożyłam jajo sadzone, posypałam koperkiem, solą morską i pieprzem.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Muzeum Miasta Pabianic

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger