wtorek, 31 lipca 2018

Sernik z morelami i amaretto

Jak pisze autor przepisu Yotam Ottolenghi to wspaniały sernik po proszonym obiedzie.
Jedni wybiorą go zamiast kieliszka amaretto a inni skosztują i sernika i likieru.
Jedno i drugie wskazane, bo ja tak zrobiłam, sernik jest obłędnie kremowy a likier wspaniale podkreśla jego smak.
Amaretto to likier robiony z jąder pestek moreli i gorzkich migdałów.
Przepis pochodzi z książki "Słodko" autorstwa Yotam Ottolenghi i Helen Goh.
Wspaniałe przepisy pochodzą z tej książki i niejeden tutaj przedstawię, dziś sernik.
Uwaga! dużo zdjęć.
Pijany sernik z mnóstwem migdałowego smaku i morelami.




Składniki: 24 cm 
Spód:

  • 70 g migdałów w płatkach
  • 180 g herbatników pełnoziarnistych
  • 100 g stopionego masła
  • 350 g świeżych moreli bez pestek

Masa serowa:

  • 840 g twarogu śmietankowego
  • 100 g ksylitolu - oryginał 170 g cukru
  • nasiona z 1/2 laski wanilii
  • drobno otarta skórka z pomarańczy - 1 łyżka
  • 5 dużych jaj
  • 85 g kwaśnej śmietany
  • 70 ml amaretto

Dekoracja:

  • 15 g migdałów w płatkach
  • 400 g świeżych moreli bez pestek
  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka amaretto



sernik z morelami i amaretto
Przygotowanie sernika z morelami i amaretto:

  • Rozgrzałam piekarnik do 170 C z opcją grzania góra/dół lub 150 C z termoobiegiem.
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia - dół, a boki i spód nasmarowałam masłem.
  • Rozsypałam płatki na spód i podpiekałam 10 minut aż się zrumieniły.
  • Po upieczeniu garść odłożyłam do dekoracji.
  • Herbatniki wsypałam do malaksera i zmiksowałam na drobne okruchy, przypominające bułkę tartą, wsypałam do miski.
  • Dodałam migdały w płatkach i stopione masło i wymieszałam dokładnie rękoma.
  • Masę konsystencji mokrego piachu wsypałam na dno tortownicy i dobrze ugniotłam, wstawiłam do lodówki.
  • Zwiększyłam temperaturę piekarnika do 170 C - z termoobiegiem 190 C.
  • Morele przeznaczone na spód ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do góry.
  • Piekłam 25 minut aż stały się miękkie ale nie rozpadające się.
  • Odstawiłam do wystygnięcia.
  • Zmniejszyłam temperaturę piekarnika do 170 C - z termoobiegiem 150 C.
  • Do misy robota włożyłam twaróg śmietankowy, ksylitol, skórkę pomarańczową i wanilię, utarłam na gładką masę.
  • Powoli dodawałam roztrzepane jaja a następnie kwaśna śmietanę i miksowałam aż składniki się połączyły.
  • Na koniec wlałam amaretto i wymieszałam.
  • Wyjęłam spód sernika z lodówki, ułożyłam na nim upieczone i wystudzone morele, przecięciem do dołu, dość ciasno ale tak aby nie zachodziły na siebie.
  • Na morele delikatnie, aby nie wypłynęły wylałam masę serową.
  • Piekłam sernik przez godzinę aż brzegi się ścięły a środek lekko drgał przy delikatnym potrząśnięciu tortownicą.
  • Wyłączyłam piekarnik a sernik pozostawiłam jeszcze godzinę w środku, lekko uchylając drzwiczki.
  • Wyjęłam potem sernik na blat i pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia.
  • Nakryłam sernik folią i wstawiłam do lodówki na minimum 2 godziny - ja na całą noc.
  • Morele do dekoracji wypestkowałam i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozcięciem do góry.
  • Rozgrzałam piekarnik do 210 C z opcją grzania góra/dół lub 190 C z termoobiegiem.
  • Piekłam morele 25 minut, po czym posypałam je ksylitolem i spryskałam woda i amaretto, piekłam jeszcze 10 minut aż morele stały się błyszczące od syropu.
  • Upieczone morele zostawiłam do ostygnięcia.
  • Ułożyłam je potem na wierzchu wychłodzonego sernika, posypałam migdałami, wcześniej odłożonymi.
  • Sernik gotowy do podania, smakuje wybornie, polecam.



Smacznego.
Przepis z książki "Słodko" autorstwa Yotam Ottolenghi i Helen Goh.
"Podróże małe i duże"
Perłowiec malinowiec

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger