czwartek, 9 sierpnia 2018

Dufinki z sosem czosnkowym

Dufinki czyli małe kulki ziemniaczane jako dodatek do mięs, sałat albo tak jak u mnie, podałam je z sosem czosnkowym.
Moje są kształtu bardziej racuszków niż kuleczek co wcale nie umniejsza ich pyszności.
Polecam gorąco.
Racuchy ziemniaczane z czosnkowym sosem.


Składniki:
  • 600 - 700 g ziemniaków 
  • 3 jaja 
  • 7 - 8 łyżek mąki 
  • 3 łyżki mleka 
  • tłuszcz do smażenia 
  • sól morska 
  • pieprz świeżo mielony 
Sos czosnkowy:
  • 250 ml jogurtu naturalnego 
  • sól morska 
  • pieprz świeżo mielony 
  • 2 ząbki czosnku 
  • garść rzeżuchy 
  • 2 łyżki listków młodej bazylii


Przygotowanie:
  • Ziemniaki obrałam, ugotowałam, przecisnęłam przez praskę, wystudziłam.
  • Do zimnych ziemniaków dodałam jaja, mąkę, mleko, sól i pieprz i wyrobiłam jednorodną masę.
  • Łyżką nabierałam porcje masy i wkładałam na rozgrzany olej.
  • Smażyłam na złoty kolor ze wszystkich stron, osączałam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Jogurt połączyłam ze szczyptą soli, pieprzu, posiekanymi ziołami, oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Podałam sos do dufinek.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Sarenki 

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger