Ja trochę odjęłam, trochę dodałam i moje danie smakowało wyśmienicie, polecam wszystkim spróbować tego połączenia smaków.
Pulpety z kurczaka w mleczku kokosowym.
Składniki:
- 1 duży pojedynczy filet z kurczaka
 - 1 mała szalotka
 - 1 mała dymka
 - sól morska do mięsa
 - pieprz świeżo mielony
 - 1 łyżeczka curry w proszku
 - olej do smażenia pulpetów
 - 1 kapusta pac choi
 - 1/2 papryki zielonej
 - 1/2 papryki czerwonej
 - 1/2 niedużego bakłażana
 - 1 czerwona cebula
 - 1 łyżeczka nasion kolendry
 - 1/2 łyżeczki kminku
 - sól do smaku
 - 1/2 łyżeczki pieprzu seczuańskiego
 - 300 ml mleczka kokosowego
 - 1 limonka
 - oliwa do smażenia warzyw
 
Przygotowanie pulpetów:
- Najpierw zrobiłam pulpeciki.
 - Mięso umyłam, osuszyłam i zmieliłam w malakserze, można w maszynce do mięsa lub drobno posiekać.
 - Do mięsa dodałam posiekaną dymkę i szalotkę, dodałam curry, sól i pieprz i dokładnie wyrobiłam mięso tak aby zaczęło się kleić.
 - Z masy ulepiłam 6 małych pulpecików.
 - Papryki obrałam i pokroiłam w długie paski, tak samo pokroiłam wcześniej umytego bakłażana wraz ze skórką.
 - Cebulę pokroiłam w piórka.
 - Na patelnię wlałam oliwę, dodałam cebulę, chwilę smażyłam, dodałam bakłażana i papryki, smażyłam 5 minut.
 - Na patelnię wsypałam kulki kolendry, dodałam kminek, wymieszałam.
 - Teraz wlałam mleczko kokosowe i chwilę gotowałam aż mleczko zgęstniało.
 - Dodałam pieprzu seczuańskiego świeżo mielonego, sól do smaku.
 - Na koniec wycięłam fileciki z limonki, wrzuciłam je do sosu, z reszty wycisnęłam sok wprost na patelnię, zagotowałam.
 - Oddzieliłam liście kapusty i blanszowałam je we wrzącej wodzie przez 2 minuty.
 - Pulpety usmażyłam z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
 - Podałam pulpety na liściach kapusty z warzywami w mleczku kokosowym.
 
Przepis według pomysłu Michela Morana.
"Podróże małe i duże"
| Dostojny pan Gawron | 
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.