czwartek, 2 sierpnia 2018

Pulpety z kurczaka w mleczku kokosowym

Podobny przepis na danie obiadowe przedstawił kiedyś Michel Moran w swoim programie.
Ja trochę odjęłam, trochę dodałam i moje danie smakowało wyśmienicie, polecam wszystkim spróbować tego połączenia smaków.
Pulpety z kurczaka w mleczku kokosowym.


Składniki:
  • 1 duży pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 mała szalotka
  • 1 mała dymka
  • sól morska do mięsa
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • olej do smażenia pulpetów
  • 1 kapusta pac choi
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 niedużego bakłażana
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu seczuańskiego
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 1 limonka
  • oliwa do smażenia warzyw

Przygotowanie pulpetów:
  • Najpierw zrobiłam pulpeciki.
  • Mięso umyłam, osuszyłam i zmieliłam w malakserze, można w maszynce do mięsa lub drobno posiekać.
  • Do mięsa dodałam posiekaną dymkę i szalotkę, dodałam curry, sól i pieprz i dokładnie wyrobiłam mięso tak aby zaczęło się kleić.
  • Z masy ulepiłam 6 małych pulpecików.
  • Papryki obrałam i pokroiłam w długie paski, tak samo pokroiłam wcześniej umytego bakłażana wraz ze skórką.
  • Cebulę pokroiłam w piórka.
  • Na patelnię wlałam oliwę, dodałam cebulę, chwilę smażyłam, dodałam bakłażana i papryki, smażyłam 5 minut.
  • Na patelnię wsypałam kulki kolendry, dodałam kminek, wymieszałam.
  • Teraz wlałam mleczko kokosowe i chwilę gotowałam aż mleczko zgęstniało.
  • Dodałam pieprzu seczuańskiego świeżo mielonego, sól do smaku.
  • Na koniec wycięłam fileciki z limonki, wrzuciłam je do sosu, z reszty wycisnęłam sok wprost na patelnię, zagotowałam.
  • Oddzieliłam liście kapusty i blanszowałam je we wrzącej wodzie przez 2 minuty.
  • Pulpety usmażyłam z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  • Podałam pulpety na liściach kapusty z warzywami w mleczku kokosowym.
Smacznego.
Przepis według pomysłu Michela Morana.
"Podróże małe i duże"
Dostojny pan Gawron

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger