Myślałam co na śniadanie dnia następnego, zaglądałam do lodówki, wyhaczając co w niej jeszcze jest.
Tak oto z maślanki, miodu i mąki gryczanej powstało ciasto które rosło w lodówce do rana bym potem, na śniadanie mogła upiec pyszne racuchy.
Polecam taki sposób bo jest prosty a pyszne śniadanie na talerzu w krótkim czasie.
Racuchy na drożdżach i mące gryczanej z porzeczką czerwoną.
Składniki:
- 3 szklanki maślanki
 - 6 g suchych drożdży
 - 2 jaja
 - 380 g bio mąki gryczanej
 - szczypta soli
 - 200 g mąki pszennej T 650
 - 2 łyżki ksylitolu
 - ziarenka z 1 laski wanilii
 - porzeczki czerwone do podania
 - miód do podania
 - cukier puder do posypania
 - olej do smażenia
 
Przygotowanie:
- Do pojemnika z pokrywką wsypałam mąki, drożdże, wbiłam jaja, dodałam maślankę, sól i włożyłam ziarenka z 1 laski wanilii, wymieszałam na jednolite ciasto, dość ciężkie, ale takie ma być.
 - Pojemnik nakryłam pokrywką i wstawiłam do lodówki na 12 godzin - u mnie na całą noc.
 - Rano wyjęłam ciasto z lodówki i pozwoliłam mu się ocieplić przez godzinę.
 - Potem łyżką nabierałam porcje ciasta i nakładałam na rozgrzany olej.
 - Smażyłam ze wszystkich stron na złoty kolor.
 - Osączałam racuchy na ręczniku papierowym.
 - Po przestygnięciu posypałam cukrem pudrem i podałam z miodem i czerwonymi porzeczkami.
 
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
| Płot przy łowickiej chacie - skansen | 
4 komentarze
Chętnie zjadłabym takie pyszne drożdżowe:))garnki na płocie cudo:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńWiedziałam że gary Ci się spodobają a racuchy upiecz rodzince.
Usuńwspaniałe, wyglądają zupełnie jak pączki ;)
OdpowiedzUsuńSmakują wyśmienicie, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.