piątek, 3 sierpnia 2018

Azjatycka zupa z łososiem

Szybko, smacznie i pożywnie, takie dania to ja lubię.
Pachnąca zupa na talerzu a brzuchy się cieszą.
Polecam wszystkim zabieganym.
Aromatyczna zupa z łososiem na azjatycką nutę.


Składniki:
  • 400 ml mleczka kokosowego tłustego 
  • 4 listki limonki kafir 
  • 1 trawa cytrynowa 
  • 1 łyżeczka pieprzu zielonego w ziarnkach 
  • 300 g łososia pokrojonego w kostkę 
  • 1/2 małego brokuła 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 75 g boczniaka cytrynowego 
  • 1 duża szalotka 
  • oliwa do smażenia 
  • 1/2 pęczka szczypiorku 
  • sól morska



Przygotowanie zupy:
  • Najpierw podsmażyłam na oliwie boczniaki, lekko je soląc a nie mieszając aż się zrumieniły.
  • Brokuły blanszowałam w lekko słonej i pocukrzonej wodzie przez 3 minuty, odcedziłam.
  • Posiekałam szalotkę.
  • W garnku rozgrzałam łyżkę oliwy, podsmażyłam szalotkę, listki kafiru i stłuczoną pałką, trawę cytrynową, dodałam pieprz zielony w ziarnkach i jeszcze chwilkę smażyłam.
  • Do garnka trafił teraz koncentrat pomidorowy, chwilę podsmażałam i wlałam mleczko kokosowe, gotowałam 3 minuty.
  • Łososia umyłam, osuszyłam i pokroiłam w dużą kostkę.
  • Włożyłam do garnka kawałki łososia i na maleńkim ogniu podgrzewałam bez mieszania, aby ryba się nie rozpadła 5 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą i podałam na talerzu z brokułami, boczniakami, posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Kwiaty kwietnia - wiśnie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger