piątek, 3 sierpnia 2018

Azjatycka zupa z łososiem

Szybko, smacznie i pożywnie, takie dania to ja lubię.
Pachnąca zupa na talerzu a brzuchy się cieszą.
Polecam wszystkim zabieganym.
Azjatycka zupa z łososiem.


                     Składniki:

  • 400 ml mleczka kokosowego tłustego
  • 4 listki limonki kafir
  • 1  trawa cytrynowa
  • 1 łyżeczka pieprzu zielonego w ziarnkach
  • 300 g łososia pokrojonego w kostkę
  • 1/2 małego brokuła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 75 g boczniaka cytrynowego
  • 1 duża szalotka
  • oliwa do smażenia
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól morska


Najpierw podsmażyłam na oliwie boczniaki, lekko je soląc a nie mieszając aż się zrumieniły.
Brokuły blanszowałam w lekko słonej i pocukrzonej wodzie przez 3 minuty, odcedziłam.
Posiekałam szalotkę.
W garnku rozgrzałam łyżkę oliwy, podsmażyłam szalotkę, listki kafiru i stłuczoną pałką, trawę cytrynową, dodałam pieprz zielony w ziarnkach i jeszcze chwilkę smażyłam.
Do garnka trafił teraz koncentrat pomidorowy, chwilę podsmażałam i wlałam mleczko kokosowe, gotowałam 3 minuty.
Łososia umyłam, osuszyłam i pokroiłam w dużą kostkę.
Włożyłam do garnka kawałki łososia i na maleńkim ogniu podgrzewałam bez mieszania, aby ryba się nie rozpadła 5 minut.
Doprawiłam do smaku solą i podałam na talerzu z brokułami, boczniakami, posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
                                        "Podróże małe i duże"
Kwiaty kwietnia - wiśnie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger