Pachnąca zupa na talerzu a brzuchy się cieszą.
Polecam wszystkim zabieganym.
Aromatyczna zupa z łososiem na azjatycką nutę.
Składniki:
- 400 ml mleczka kokosowego tłustego
 - 4 listki limonki kafir
 - 1 trawa cytrynowa
 - 1 łyżeczka pieprzu zielonego w ziarnkach
 - 300 g łososia pokrojonego w kostkę
 - 1/2 małego brokuła
 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 - 75 g boczniaka cytrynowego
 - 1 duża szalotka
 - oliwa do smażenia
 - 1/2 pęczka szczypiorku
 - sól morska
 
Przygotowanie zupy:
- Najpierw podsmażyłam na oliwie boczniaki, lekko je soląc a nie mieszając aż się zrumieniły.
 - Brokuły blanszowałam w lekko słonej i pocukrzonej wodzie przez 3 minuty, odcedziłam.
 - Posiekałam szalotkę.
 - W garnku rozgrzałam łyżkę oliwy, podsmażyłam szalotkę, listki kafiru i stłuczoną pałką, trawę cytrynową, dodałam pieprz zielony w ziarnkach i jeszcze chwilkę smażyłam.
 - Do garnka trafił teraz koncentrat pomidorowy, chwilę podsmażałam i wlałam mleczko kokosowe, gotowałam 3 minuty.
 - Łososia umyłam, osuszyłam i pokroiłam w dużą kostkę.
 - Włożyłam do garnka kawałki łososia i na maleńkim ogniu podgrzewałam bez mieszania, aby ryba się nie rozpadła 5 minut.
 - Doprawiłam do smaku solą i podałam na talerzu z brokułami, boczniakami, posypaną posiekanym szczypiorkiem.
 
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
| Kwiaty kwietnia - wiśnie | 
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.