czwartek, 2 sierpnia 2018

Drożdżowe racuchy gryczane z porzeczkami, miodem na maślance

Gryczane racuchy  to pomysł chwili.
Myślałam co na śniadanie dnia następnego, zaglądałam do lodówki, wyhaczając co w niej jeszcze jest.
Tak oto z maślanki, miodu i mąki gryczanej powstało ciasto które rosło w lodówce do rana bym potem, na śniadanie mogła upiec pyszne racuchy.
Polecam taki sposób bo jest prosty a pyszne śniadanie na talerzu w krótkim czasie.
Racuchy na drożdżach i mące gryczanej z porzeczką czerwoną.
d


Składniki:

  • 3 szklanki maślanki
  • 6 g suchych drożdży
  • 2 jaja
  • 380 g bio mąki gryczanej
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej T 650
  • 2 łyżki ksylitolu
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • porzeczki czerwone do podania
  • miód do podania
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Do pojemnika z pokrywką wsypałam mąki, drożdże, wbiłam jaja, dodałam maślankę, sól i włożyłam ziarenka z 1 laski wanilii, wymieszałam na jednolite ciasto, dość ciężkie, ale takie ma być.
  • Pojemnik nakryłam pokrywką i wstawiłam do lodówki na 12 godzin - u mnie na całą noc.
  • Rano wyjęłam ciasto z lodówki i pozwoliłam mu się ocieplić przez godzinę.
  • Potem łyżką nabierałam porcje ciasta i nakładałam na rozgrzany olej.
  • Smażyłam ze wszystkich stron na złoty kolor.
  • Osączałam racuchy na ręczniku papierowym.
  • Po przestygnięciu posypałam cukrem pudrem i podałam z miodem i czerwonymi porzeczkami.

Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Płot przy łowickiej chacie - skansen

2 komentarze

  1. Chętnie zjadłabym takie pyszne drożdżowe:))garnki na płocie cudo:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe, wyglądają zupełnie jak pączki ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger