piątek, 6 lipca 2018

Krem z sałaty i awokado

Po raz kolejny zostałam obdarowana dużą ilością sałaty masłowej, kruchej, pysznej ale dwie osoby nie są w stanie zjeść tyle na raz.
Sałata jest tak nietrwałym warzywem że przechowywanie dużej ilości kończy się wywaleniem do kosza a na to pozwolić nie mogłam.
Moja zupa to potrzeba chwili, jest pyszna, zdrowa i pożywna, polecam nie tylko jak będziecie mieli za dużo sałaty ale na co dzień bo jest tego warta.
Zupa krem z sałaty masłowej.


Składniki:

  • 1 bardzo duża główka sałaty masłowej
  • 1 duża szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 100 g mozzarelli - 1 kulka
  • sól morska
  • pieprz biały
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Przygotowanie:

  • Umyłam dokładnie sałatę i osuszyłam, ja mam suszarkę do sałaty więc nie było trudno, jeśli takowej nie posiadacie wystarczy liście ułożyć na ręczniku papierowym i lekko ją docisnąć drugim ręcznikiem.
  • Szalotkę obrałam i posiekałam, tak samo jak i czosnek, podsmażyłam na maśle w garnku.
  • Wlałam do garnka bulion i dodałam porwana sałatę, gotowałam 5 minut.
  • Zmiksowałam zupę na krem, postawiłam ponownie na ogniu, dodałam pokrojoną w kostkę mozzarellę i gotowałam aż się rozpuściła.
  • Doprawiłam zupę solą i białym pieprzem a także octem jabłkowym.
  • Obrałam ze skórki awokado, pogniotłam je widelcem i włożyłam do zupy, już nie gotowałam.
  • Nalałam na talerze i podałam z placuszkami z ziemniaków i pieczarek.

Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Akwedukt - Arkadia - Park Romantyczno - Sentymentalny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger