niedziela, 8 lipca 2018

Dietetyczne, cytrynowe muffiny

Są pyszne, to tak na początek.
Są dietetyczne co nie zawsze idzie w parze z pysznością ale te muffiny takie są.
Są słodkie i niskokaloryczne, są idealne a do tego robi się je błyskawicznie.
Idealne muffiny do pracy czy na wypad nad wodę, polecam.
Zdrowe, cytrynowe babeczki.


Składniki:
  • 30 g mąki kukurydzianej 
  • 105 g mąki pełnoziarnistej - ja dałam pszenną graham T 1850 
  • 60 g jogurtu greckiego 
  • 1 duże jajko 
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 2 łyżki ksylitolu 
  • skórka z całej cytryny 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 1/2 łyżeczki soli 
Polewa:
  • 2 łyżki ksylitolu 
  • sok z połówki niedużej cytryny


Przygotowanie:
  • Do jednej miski wsypałam obie mąki, ksylitol, cukier waniliowy, sól, skórkę z cytryny, sodę i proszek do pieczenia, wymieszałam.
  • Do drugiej miski wlałam jogurt, wbiłam jajo, wlałam sok z cytryny, wymieszałam.
  • Masło rozpuściłam i wlałam do miski z suchymi składnikami, szybko wymieszałam.
  • Dodałam teraz zawartość miski z mokrymi składnikami do suchych, dokładnie wymieszałam.
  • Łyżką przekładałam masę do foremek - po dwie na muffina.
  • Piekłam muffiny w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
  • Gdy muffiny stygły, zrobiłam lukier.
  • Wymieszałam ksylitol z sokiem z cytryny, energicznie ucierając i polałam babeczki.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Gil samczyk

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger