niedziela, 8 lipca 2018

Orkiszowe knedle z truskawkami z masłem szałwiowym

FIT
Ostatnie truskawki na straganach i na krzaczkach , słodkie i pyszne, warto je wykorzystać do knedli o których w tym roku całkiem zapomniałam.
Nadrabiam zaległości, zrobiłam je na bazie mąki orkiszowej, wyszły miękkie i delikatne, polecam gorąco.
Pewnie w tym sezonie zrobię jeszcze ze śliwkami ale na razie te truskawkowe pobiły rekord pyszności.
Knedle z truskawkami na mące orkiszowej z masłem szałwiowym.


Składniki:

  • 1000 g młodych, ugotowanych i przeciśniętych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 duże jajo
  • 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
  • truskawki
  • masło 
  • listki szałwii muszkatołowej


Przygotowanie:

  • Obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie ziemniaki, odcedziłam i przecisnęłam przez praskę, odstawiłam do wystudzenia.
  • Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
  • Ugotowane ziemniaki zagniotłam z mąką, jajem, solą na jednolite ciasto.
  • Nie podsypujcie za dużo mąki bo wówczas knedle będą twarde, tylko tyle aby się nie kleiło do rąk.
  • Ciasto podzieliłam na kawałki tak jak kopytka, umyłam i obrałam truskawki.
  • Rozpłaszczałam w dłoni kawałek ciasta, układałam truskawki, posypywałam cukrem trzcinowym i zalepiałam, robiłam kulkę.
  • Gotowałam knedle w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 3 minuty.
  • Masło rozgrzałam na patelni i na gorące włożyłam pokrojone listki szałwii, smażyłam minute aż listki stały się chrupiące.
  • Masłem szałwiowym polałam knedle na talerzu.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pliszka szara

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger