czwartek, 26 lipca 2018

Chleb nocny na zakwasie ze złotym lnem i słonecznikiem

Uwielbiam takie chleby w których coś mi chrupie pod zębem.
Chleb jest pachnący, z chrupiącą skórką i aromatycznym, miękkim i elastycznym wnętrzem.
Idealny chleb na kanapki do pracy czy szkoły, polecam.
Chleb nocny na zakwasie z ziarnami.

       
Składniki: 2 bochenki - foremki 26 x 12 cm
Zaczyn:

  • 1 szklanka zakwasu żytniego
  • 1 szklanka mąki pszennej graham T 1850 grubomielonej
  • 1 szklanka wody
Chleb:
  • 1000 g mąki pszennej T 650
  • 3 szklanki letniej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki mielonego ostropestu
  • 3/4 szklanki ziarenek złotego lnu + do posypania chleba
  • 3/4 szklanki słonecznika

Przygotowanie chleba:
  • Rano zrobiłam zaczyn, czyli wymieszałam zakwas z wodą i mąką, przykryłam miskę folią i zostawiłam na 12 - 14 godzin.
  • Na wieczór do zaczynu dodałam wodę, mąkę, sól, len i słonecznik, dokładnie wymieszałam.
  • Teraz masę chlebową przełożyłam do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką keksówek.
  • Keksówki włożyłam do torby foliowej i pozostawiłam do rana do wyrastania - 12 - 14 godzin.
  • Wyrośnięty do brzegów foremek chleb spryskałam wodą i posypałam ziarenkami lnu złotego.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut.
  • Po upieczeniu i wyjęciu z foremek spryskałam chleb wodą i studziłam na kratce.

Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Mirabelkowe niebo - kwiecień

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger