czwartek, 5 lipca 2018

Brokuły w sosie śmietanowo - serowym

Szybkie i pyszne danie na znakomity obiad w letni dzień.
Aromatu i smaku mu nie brakuje a i zdrowotności jest nie mało.
Chrupiące ziarenka złotego lnu są idealne na kłopoty trawienne, zachęcam do pogryzania.
Brokuły, sos śmietanowo - serowy i złoty len.


Składniki:
  • 1 duży brokuł 
  • 10 cm białej części pora 
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • oliwa do smażenia 
  • 250 ml śmietany 30 % 
  • 100 g sera Złoty Lazur z niebieską pleśnią 
  • 2 łyżki złotego lnu prażonego na suchej patelni 
  • sól morska 
  • 2 łyżeczki pieprzu malgaskiego świeżo mielonego


Przygotowanie:
  • Pora umyłam, osuszyłam i pokroiłam w ćwierćplasterki, tak samo jak i cebulę.
  • Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki.
  • Brokuła podzieliłam na różyczki i blanszowałam w lekko słonej wodzie, 3 minuty, odcedziłam.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę, dodałam cebulę, czosnek i pora, podsmażałam przez 3 minuty.
  • Teraz dodałam śmietanę i pokruszony ser, podgrzewałam aż ser się rozpuścił.
  • Len podprażyłam na suchej patelni, wystudziłam.
  • Pieprz zmiażdżyłam w moździerzu.
  • Blanszowane brokuły włożyłam do sosu, lekko przemieszałam, wyłożyłam na talerz, posypałam złotym lnem i grubo pieprzem malgaskim.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Gołąb

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger