czwartek, 5 lipca 2018

Śródziemnomorska sałatka ze szparagami

Szparagi jeszcze spokojnie można kupić na straganach a ja się nimi w tym roku mało nacieszyłam, więc jeśli je znajdę to kupuję i gotuję a potem zajadamy.
Tym razem szparagi zostały połączone z fetą, miętą i oliwkami, efekt super.
Może nie wygląda najpiękniej, bo tak jest z sałatkami w których jest feta ale smakuje wybornie, polecam.
Idealna sałatka na lipcowy dzionek jako obiad, czy śniadanie, właściwie i na kolację będzie wyborna.
Sałatka ze szparagami w stylu śródziemnomorskim.


Składniki:
  • 1 puszka - 300 g oliwek zielonych nadziewanych cytryną albo innych ulubionych 
  • 270 g sera typu feta lub oryginalnej fety 
  • 500 g zielonych szparagów 
  • 2 łyżki octu czosnkowego 
  • 3 - 4 łyżki oliwy 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 
  • listki mięty z 2 gałązek

Przygotowanie:
  • Szparagom odłamałam końcówki i blanszowałam w osolonej i pocukrzonej wodzie aby nie straciły koloru przez 3 minuty, odcedziłam i wystudziłam, pokroiłam na mniejsze kawałki.
  • Oliwki odcedziłam i włożyłam do miski ze szparagami.
  • Dodałam pokrojoną w kostkę fetę, skropiłam oliwą i octem czosnkowym, dodałam posiekaną miętę, wymieszałam.
  • Ja już nie dodawałam soli ponieważ ser jest dość słony.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pachnące lewkonie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger