poniedziałek, 25 czerwca 2018

Wilgotny makowiec z jabłkami

Dostałam ten przepis od koleżanki z pracy, a próbowałam go na jej pożegnaniu jak odchodziła na emeryturę.
Makowiec tak mi smakował że przepis musiałam wypróbować.
Królował u nas na stole imieninowym Jana.
Polecam do wypróbowania, jest wilgotny, mega puszysty i obłędny w smaku.
Makowiec z jabłkami, delikatny i pyszny.


               Składniki: blaszka 25 x 35 cm

  • 300 g zmielonego maku
  • 4 średnie jabłka
  • 7 jajek
  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru pudru - ja dałam 3/4 szklanki ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 50 g mlecznej czekolady


Przygotowanie:
Miękkie masło utarłam z ksylitolem na puszystą masę.
Ciągle ucierając dodawałam po 1 żółtku, potem cały mak, proszek do pieczenia i kaszę mannę.
Jabłka starłam na dużych oczkach i dodałam do masy makowej, wymieszałam.
Białka ubiłam na sztywną pianę, dodałam do masy i delikatnie wymieszałam.
Formę wysmarowałam masłem i przelałam do niej masę.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut lub do suchego patyczka. 
Wystudziłam ciasto na kratce.
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i polałam makowiec.
Smacznego.
Przepis zdobyczny.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Białe 

6 komentarze

  1. już Pani taki piekła to jest makowiec tzw japoński.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elżbieto chyba nie u mnie znalazłaś makowiec japoński bo go tu nie ma. Ten wyżej to jedyny jaki piekłam z jabłkami. Jeśli jednak znalazłaś go u mnie to podaj mi link a ustosunkuje się do sprawy.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger