Makowiec tak mi smakował że przepis musiałam wypróbować.
Królował u nas na stole imieninowym Jana.
Polecam do wypróbowania, jest wilgotny, mega puszysty i obłędny w smaku.
Makowiec z jabłkami, delikatny i pyszny.
Składniki: blaszka 25 x 35 cm
- 300 g zmielonego maku
 - 4 średnie jabłka
 - 7 jajek
 - 200 g masła
 - 2 szklanki cukru pudru - ja dałam 3/4 szklanki ksylitolu
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 8 łyżek kaszy manny
 - 50 g mlecznej czekolady
 
Przygotowanie:
Miękkie masło utarłam z ksylitolem na puszystą masę.
Ciągle ucierając dodawałam po 1 żółtku, potem cały mak, proszek do pieczenia i kaszę mannę.
Jabłka starłam na dużych oczkach i dodałam do masy makowej, wymieszałam.
Białka ubiłam na sztywną pianę, dodałam do masy i delikatnie wymieszałam.
Formę wysmarowałam masłem i przelałam do niej masę.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut lub do suchego patyczka.
Wystudziłam ciasto na kratce.
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i polałam makowiec.
Smacznego.
Przepis zdobyczny.
"Podróże małe i duże"
| Jezioro Białe | 
8 komentarze
wspaniałe ciacho:)
OdpowiedzUsuńTo prawda, jedyne w swoim rodzaju, polecam.
UsuńMój ulubiony.
OdpowiedzUsuńFajnie że Tobie tez smakuje.
Usuńjuż Pani taki piekła to jest makowiec tzw japoński.
OdpowiedzUsuńElżbieto chyba nie u mnie znalazłaś makowiec japoński bo go tu nie ma. Ten wyżej to jedyny jaki piekłam z jabłkami. Jeśli jednak znalazłaś go u mnie to podaj mi link a ustosunkuje się do sprawy.
UsuńRewelacja 💝
OdpowiedzUsuńCieszę się Aniu że Ci się podoba.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.