poniedziałek, 4 czerwca 2018

Pieczone pulpety z młodej kapusty

Mała główka kapusty leżała w lodówce już 3 dzień i czekała aż coś z niej zrobię.
I tak oto powstały pieczone pulpety, pyszne, zdrowe i aromatyczne.
Polecam na obiad czy jako posiłek do pracy czy szkoły, smakują wybornie.
Do podania ulubiony sos - u mnie z chili.
Pieczone pulpety z młodej kapusty.


                   Składniki: 

  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka mieszanki ziołowo - warzywnej włoskiej
  • 1 marchewka
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki zmielonych płatków owsianych
  • 1 mała kapusta młoda biała ok. 600 g
  • 2 łyżki złotego lnu
  • sól morska
  • pieprz czarny


Poszatkowałam drobno kapustę, starłam na tarce o grubych oczkach obraną marchewkę, szalotkę posiekałam, tak samo jak i czosnek, wymieszałam z kapustą.
Dodałam zmielone płatki owsiane, jaja, przyprawy i złoty len, wyrobiłam jednolitą masę.
Miskę z kapuścianą masą odstawiłam na minimum 30 minut aby płatki napęczniały i masa lekko stężała.
Potem lepiłam z masy pulpety i układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nie za blisko jeden obok drugiego bo lekko się spłaszczą.
Piekłam pulpety w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut.
Idealnie smakują z sosem czosnkowym albo sosem z chili.

Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
                                         "Podróże małe i duże"
Las w maju - soczysta zieleń

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger