sobota, 23 czerwca 2018

Najprostszy chleb na drożdżach ze słonecznikiem i prażoną cebulką

Szybko potrzebowałam chleba, no i oto on.
Na drożdżach z prażoną cebulką, idealny, pachnący, poleca się do upieczenia.
Rośnie tylko około godziny a piecze się 30 - 40 minut, czyli w 2 godziny mamy pyszny, pachnący chleb.
Najprostszy chleb na drożdżach ze słonecznikiem i prażoną cebulką.


               Składniki: 2 bochenki - keksówki 26 x 12 

  • 600 g mąki pszennej T 650
  • 200 g mąki żytniej T 500
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 1 szklanka prażonej cebulki + do posypania wierzchu
  • 800 ml wody
  • 40 g świeżych drożdży

Do miski wlałam wodę, dodałam drożdże, wymieszałam.
Teraz dodałam mąki, sól, cebulkę i słonecznik i wymieszałam dokładnie do całkowitego połączenia składników.
Foremki wysmarowałam olejem, wysypałam mąką.
Przełożyłam ciasto do foremek i odstawiłam pod przykryciem na około godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
Jak chlebki urosły do wysokości foremek, spryskałam je wodą, posypałam prażoną cebulką.
Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut.
Po wyjęciu z foremek spryskałam wierzch wodą i studziłam na kratce.
Smacznego.
Autor: Dorota Owczarek
                                           "Podróże małe i duże"
Wędrując po Augustowie

4 komentarze

  1. Dla mnie to chlebuś pyszny a nie najprostszy:)))))Pozdrawiam serdecznie i miłej niedzieli życzę:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger